Friday, July 18, 2014

# MY LI'L GIRL'S BIRTHDAY....




    








Alamak... terlupa pasal gambar ni....lama dah dalam draft...

Tanya birthday girl nak makan kat mana?....
Kejap nak Kenny Rogers...kejap nak Secret Recipe...tapi last2 end up di Sushi King

Kitorang pegi kurang lebih kol 5.30 lepas ambik dia dari kelas piano..
fikirkan kalau awal, we can beat the crowd....tapi hampeh..
sampai kat theSpring...aikkk...kenapa panjang sangat que depan Sushi King...dalam tu pun meja semua penuh....yang kat luar terpaksa tunggu kalau ada orang keluar baru boleh masuk...
so kitorang cepat2 join the que sebelum ia semakin panjang...
Ohhooo...rupanya ada promosi...tengok kat atas tu ...RM3 untuk semua pinggan sushi kat meja yang berpusing tu...tapi untuk members sahaja...so terpaksalah join jadi ahli...but its still worth it.

Tak boleh duduk lama sangat kat situ...ditetapkan 45 minit saja.

Sempat juga kitorang melantak sampai sepuluh pinggan...
elehhh...sepinggan sushi besar manalah sangat..tapi kenyang juga...
Harga termasuk air RM30++ untuk tiga orang....murah juga kan!
Selalunya kalau empat orang adalah seratus hinget terbang melayang.

Sebelum balik singgah di Secret Recipe beli kek...request dari the birthday girl..
oklah tak payah membaking..jimat masa

Wednesday, July 16, 2014

# FRUITS FROM OUR BACKYARD....



yang ni dah masak baru kena sembelih pagi tadi..

I took those pics a few weeks ago...from my backyard....that nite I was chatting with hubby (as always giving him our daily updates when he was away ) and he wanted to know whether the dragon fruits, sour sop and bananas has ripen ...so the next morning I purposely went to our back yard to snap these pics and upload on FB.. and that was also the last time I could use my Hp camera.

Selepas meng-upload gambar ke PC I terlupa nak keluarkan memory card....tiba2 bila teringat... Alamak... dah terlewet....sebab semua gambar kat dalam tu dah hilang...huhu...nangis tak berlagulah nampaknya.

Tak tau kenapa terjadi macam tu...ada ke kerana virus?? atau pun tersalah tekan terus terdelete semua (I ni kan tak berapa nak cerah IT)...kini terpaksa di format semula...habislah semua data kat dalam tu.



Terlupa pula nak snap gambar pisang...sebenarnya tak perasaan pun pisang dah berbuah...tapi belum masak lagi. Masak2 pun paling lama kena tunggu sebulan dua.

Wednesday, July 2, 2014

# WORDLESS WEDNESDAY...

                                                           CAFE-CAFE


 



 







Saturday, June 28, 2014

# MY SATURDAY.....

Pic ni takda kena mengena dgn apa yg I tulis kat sini...suka2 je..


How times fly...its already Saturday...been a hectic week...and hertic day too...woke up 6am early this morning .. have to be in school before 8am to collect the kids report cards and before that parents are supposed to attend a briefing at both schools.

My kids are in two different schools but on opposite side of the road...the briefing at my son's school starts at 7.30am while my daughter's starts at 8 am....since hb takda I was at lost macamana nak berada di dua tempat sekali gus.... stress juga terkejar kejar....so buat keputusan mana yang lebih penting...ok my daughter will be sitting for her PT3 this year so ini kena diutamakan...nak tahu juga apa yang terbaru mengenai exam PT3...so settle.

Lama juga taklimat yang diberi oleh Pengetua dan dua tiga orang guru ....jam 10 pagi baru tamat...so ambik report card lepas tu terus berkejar ke sekolah sebelah...my son dah tunjuk muka monyok...kerana lama sangat menunggu ...I risau juga takut guru kelas dia dah chow...tapi nasib baik cikgu masih menuggu  kat situ.

Pas selesai bermonolog dengan cikgu dia, my son terus ikut kawan ..diaorang ada program sendiri.. so kita berdua (my daughter) saja balik... perut pula berkerongcong so terus pegi lunch sebelum singgah membeli barang basah untuk dinner malam ni.

Pukul empat petang nanti ada kawan invite birthday anak dia...antar my daughter pegi dulu...sementara I gi ambik my son dari Boys' Brigade...pastu terus pi rumah birthday ni.

Hb pula akan balik petang nanti so selepas makan kat birthday party tu terpaksalah berkejar balik rumah untuk masak...penatkan?!!...tapi ada masa pula berblog..hihihi.... Adrenalin tengah high macam2 boleh buat...walaupun agak stress.



Update: tak payah masak malam ni...kakak tapau meehoon goreng, BBQ chicken wings & kuih muih..rezeki jangan ditolak...hihihi.

Wednesday, June 25, 2014

# WW...COMFORT FOOD













                                                    





Monday, June 23, 2014

# SUNDAY BREKKIE...

As usual.. after our Sunday morning service we head out to seach for a port for breakfast...biasanya port Sunday brekkie kitorang kat No 6, Jalan Song tapi kali ini kita tukar selera terus menuju ke Mcd sebelah Gaint @Tabuan Jaya.

Sampai sana dah ramai orang...rajin betul diaorang ni...awal2 pagi dan keluar rumah cari makan. Kita kalau tak kerana pegi Church service...hari cuti...jangan harap nak keluar cari makan di awal pagi.. lebih afdal tidur lama sikit atau pun guling2 atas katil (dahlah setiap hari weekdays terpaksa bangun subuh2 lagi) masak sendiri kat rumah...buat pancake ke...tuna sandwich ke...American breakfast ke..yang ada telur, sausage, baked beans dan bun..French toast ke...lagi selesa daripada makan kat luar. Budak2 pun suka boleh lepak kat rumah pakai pajamas.

 




Sunday, June 22, 2014

# GIRLS DAY OUT....






Yesterday afternoon (Saturday) lepas hantar my son pegi Boys' Brigade, kitorang (my daughter & me ) singgah di Plaza Mederka...ya lah takda apa nak buat kat rumah...so pegi jalan2 sambil cuci mata...hajat nak beli present for my daughter tapi dia tu pemilih sangat...tu taknak ini taknak....last2 pulang tangan kosong...tengoklah dua tiga hari ni...maybe she has made up her mind on what she wants...susah2 bagi saja angpow ...suka ati dia nak beli apa...

Sebelum tu kitorang (isi minyak dulu) singgah makan di #The Raintree Cafe...selalu lalu aja nampak macam kosong ..tapi kali ni rasa nak cubalah makanan kat situ..Kalau tak silap yang ini branch... ada satu lagi restaurant kat BCCK...kalau sama management dengan yang kat BCCK tu mestilah standard makanan dia tiptop....itu persepsi saya!

Harga taklah mahal sangat...ada local food.. western food dan dessert/cakes.

Kitorang order mee kolok, semenjak dua menjak ni tekak teringin nak makan mee kolok ... my daughter order  nasi lemak rendang ayam dan (creme brulee tak sempat ambik pic..terus ngap..sedap)....lama juga tunggu...orang taklah berapa ramai..!

Bila order sampai ...makan...hmmmm...tak berapa kena dengan tekak...yang my daughter punya.. nasi agak keras tak macam nasi lemak ...more to like pulut!  Tapi makan juga walaupun....





Setelah puas pusing2....kaki dah tak larat lagi nak berjalan...dah penat..lelah... nak balik alang2 pula cos my son suruh ambik dia pukul 5.30 pm so sementara tunggu tu  singgahlah di Starbuck melepas dahaga..duduklah melanguk kat situ sejam lebih.

Sebelum balik singgah di Mcd beli dinner untuk budak2 tu...malas nak masak. Sampai rumah....my son ajak pegi playground dia nak main bola sepak dengan kawan2 dia...so ikutlah ...jog satu round ...tak larat ... jalan2 jelah ..entah berapa round....walaupun penat....satu hari suntuk penuh...tapi malam susah nak tidur juga...sleeping partner takda!!!  Huhuhu...

Sunday, June 15, 2014

# SAMBUT FATHERS' DAY DI CAFE CAFE...


We celebrated it on Saturday nite...awal2 dah plan nak pegi Cafe Cafe...been there once...and I lioke...so pikir perlu ke buat reservation ...pikir punya pikir..hmmmm tak payahlah kalau penuh  carilah tempat lain..bukan nya takda choice... So we pegilah awal sikit sampai sana almost seven.. waitress dah tunggu depan pintu tanya ada reservation...oppss...tak da...so dia explain kat dalam dah fully booked tapi kalau nak duduk kat luar bolehlah...so nak tak nak...okey jugalah...malas pula nak cari tempat lain.

Suka tempat ni...lama dah in operations tapi kita baru tahu lately...so we gave it a try...not bad...the servings memang big...walaupun agak pricey tapi worth it. Ambience kat dalam restaurant dia best...but too bad kali ni kitorang terpaksa duduk kat luar...kat luar memang takda apa2...biasa2 saja. We ordered 4 dishes ...tak habis....so tapau the last dish.

Happy Fathers' Day to all fathers out there...walaupun tak pernah merasa kasih sayang seorang ayah tapi I bersyukur kerana my kids mempunyai seorang daddy yang penyayang dan bertangungjawab walaupun mereka tidak di limpahi kemewahan yang berlebihan. May the good Lord bless our family now and always. Amen.