Friday, July 22, 2016

# BALI....PART 3

Day 3

Bangun pagi...Yeayyyy...rasa segar ...kepala no more berdenyut2 or mual2.  Happy sangat2.
Breakfast dalam bilik jak...makan apa yang ada...stock yang kita beli semalam masih ada lagi..teh dan kopi instant memang disediakan....budak2 beli minuman dalam paket kesukaan sendiri.

Tepat pukul sembilan driver dah called (punctual betul dia ni!!) tapi  kita memang dah standby pun...
Dia suggest kita pegi Garuda Wisnu Kencana Cultural Park (GWK), lebih kurang concept Cultural Village di Bumi Kenyalang..sama tapi tak serupa. Adalah spend dua tiga jam kat sana.

Along the way to the GWK Cultural Park..


Main Entrance..


Masa kami sampai di Amphitheater, acara pentas baru nak bermula tapi belum ramai penonton so kitorang cepat2 cari tempat duduk yang strategic. Pertunjukan tarian tradisional lebih kurang 40 minit...habis show tu kitorang sambung lagi jalan2 di sekeliling GWK sementara menunggu pertunjukan seterusnya.




Scenery di GWK..dari atas tu nampak air laut yang biru & sangat menakjukan..






  
Nampak tak kain kuning yang di ikat di pinggang tu!.. masa tu  kitorang masuk kawasan temple yang diaorang anggap suci.
Hehehe.... lucunya hb yang pakai bermuda short diberi kain warna coklat lebih besar dari yang kuning ..ikat di pinggang juga tapi labuh sampai ke kaki untuk menutup aurat (kaki dia yang sexy :))










 Pantai Perwada....apalagi menjamu mata dengan pantai jak lah, dah nama nya Bali.

Di sini memang seksa juga berjalan sebab kereta kita parking nun jauh atas bukit...imagine ko..dari atas tu  menapak sampai  ke pantai...panas terik..termengah2 kita ..not pleasant ok... tapi nak buat macamana???...teruskan saja..sambil menjujung payung!!

Sampai kat bawah tu nampak ada pula tempat parking kereta. Geramss...driver tu memang sengaja nak suruh kita cepat penat supaya cepat balik. Choii sangat!

Apabila nampak beach umbrella kat tepi2 tu berebut2 kita nak duduk ...tiba2 datang pakcik tu tanya: "Nak sewa Pak?"  Oppps...tak boleh duduk sebarangan ya!  Takpa lah kita teruskan perjalanan.

Puas meronda tu singgah kat warung nak makan tapi tak tau nak makan apa...tambah lagi dengan set2 rakyat yang cerewet makan ni...last2 kitorang order Mee Sedap ngan telur..(yeappp.. mee instant tu..) tak sedap pun!..tapi licin juga kita belasah..lapar Pok! Mee Sedap tu kan keluaran mereka..so tak hairanlah melonggok kat sana.






Yang 4 atas tu, Dreamland New Kuta beach ... jauh dari main road tapi ada disediakan bas untuk mengangkut pelancong ...bas trip tu dalam 10-15 minit baru sampai beach.
Kalau nak duduk dalam cafe kenalah order makanan atau minuman baru boleh masuk situ atau alternative lain sewa saja beach umbrella.
Dek kerana  takda shade lain tempat berlindung.. penat, hauss dahaga jangan tanyalah, terpaksalah juga berteduh dalam cafe tu.  Duduklah dalam tu sambil makan ice cream dan minum.

Yang dua lagi tu tak ingat nama, pantai dia tak berapa besar... kejap je kitorang round than terus chow.
Pandangan tak berapa elok sebab ramai sotong dan ikan masin yang berjemur disini dan disebabkan beach kecik so nampak padat sangat..




On the way back to hotel kita melintasi Jambatan Toll...memang panjang duhh...masa tu boleh nampak sunset...cantik banget...
Kita sampai hotel lebih kurang pukul 6 petang...kurang sejam dari 10 jam yang dijanjikan tapi kita yang surrender ...tak larat  lagi...penat & letih to the max dan  kaki pula dah bengkak semacam. Hahaha...macam2 complainlah makcik ni!!


Selepas mandi dan rehet kejap, terus bersemengat dan terasa segar balik ..  malam tu boleh lagi merayap ke mall sebelah...cari makan dan cuci mata wajib weyyy.!

 Makanan semua sedap2  tapi harga lebih kurang harga di tempat sendiri.  Walaupun mata wang mereka rendah tapi kalau convert to RM masih mahal juga. Mungkin sebab disini tourist destination ramai pelancong dari luar negeri so living standard juga tinggi..

Most of the time kami makan di cafe atau restaurant (bukan berlagak ok..tapi cautious) sebab family tak berasa selesa makan di warung, risau  makanan disini tak berapa ngam dengan perut kita so just play safe walaupun mahal sedikit.


Itu saja untuk hari ke tiga...last day kita sambung lain hari.

Sunday, July 10, 2016

# BALI.....PART 2

2nd Day

Bangun2 terasa kepala berdenyut2...rasa mual..cepat2 bangkit dari katil terus menuju bilik air...muntah walaupun perut kosong. Tercari2  beg ubat yang kita bawa..kita dah standby memacam ubat..dah makan ubat baring kejap...tiba2 datang lagi rasa mual.  Aduiii...apalah nasib..baru jak sampai  tempat orang dah sakit ...macamana ni!!!

Bila semua dah bangun kita decided nak turun coffee house untuk breakfast.  Kita tak ambik package bilik hotel dengan breakfast so terpaksalah bayar extra...mahal pula tu tapi nak buat macamna dah terdesak dek kerana kelaparan...Kita belum biasa dengan tempat baru...belum ronda2 lagi so tak tahu nak menuju ke mana mencari  makan.

Inilah pertama kali tak berselera tengok makanan walaupun terasa lapar sesangat..selalunya nak control selera tu yang menjadi masalah.  Bila nak telan makanan tu rasa nak terkeluar balik.  Dah tak tahan...hanya sempat makan sikit ja...terus berlari naik keatas..tu pun tak menyempat2..rasa nak terkeluar segala isi  perut.  Selepas habis business kat wash room tu baringlah sekejap sementara menunggu famili naik atas. Rasa tak berbaloi bayar buffet mahal2 tapi makan seciput jak.

Tepat pukul sembilan driver kitaorang call kata dah tunggu kat bawah..  Nak tak nak tetap gagahkan diri untuk ikut serta walaupun badan masih rasa lemah longlai.

Tempat pertama yang dituju ialah Kilang Silver Jewellery dan Kilang Batik .... biasalah tempat tumpuan pelancong.  Sampai Kilang Batik memang dah tak larat dah..berjalan pun terhuyung hayang.. so minta driver hantar balik hotel.  On the way singgah kejap  kat supermarket beli segala biskut dan air sebab dalam bilik hotel satu benda makan pun takda melainkan air mineral yang di sediakan pihak hotel.  Sebaik saja masuk hotel terus meluru ke bilik air..muntah lagi.  Lepas tu makan ubat  sebab yang sebelum ni semua dah terkeluar.  Kepala semakin berdenyut  so cepat2 tukar pakaian lepas tu  terus menghampaskan diri atas katil ... apabila tersedar dah pukul tiga atau empat petang.  Baru rasa lega sikit...kepala dah rasa ringan.

Itu lah orang tua selalu berpesan jangan biarkan perut kosong takut nanti  masuk angin.. angin naik ke kepala. (ye kah?!! Hihihi..)....bunyinya  lucu tapi apabila dah merasa seksanya baru percaya kan???
Yang kita, last makan kira2 pukul dua petang di KLIA2 sehari sebelumnya, sampai the next morning tak makan2.. mana tak perut masuk angin. Dah terkena ni haraplah lain kali lebih beringat.

My family contiune jalan2 dengan driver sebab dah bayar.  Sehari RM150 selama 10 jam tapi diaorang pukul lima dah balik sebab kata penat sebab cuaca panas.  Macam2lah cerita ...rugi mumi tak ikut. Nak ikut macamana kalau berjalan pun tak larat ...cuaca pula panas terik...memang cari nahas lah tu. 

Malam tu takda program  pa2 so pegi Gallaria Mall, sebelah hotel jak ...jalan kaki sebab ada shortcut  dari hotel....makan puas2 pastu jalan2 cuci mata.  Sampai mall nak tutup baru kitaorang balik.

Itu sajalah untuk 2nd day kitorang di Bali..



Kita ambik 2 bilik tapi connecting sebab semua dah besar gajah mana nak cukup kongsi 1 katil walaupun king size

Dari tingkap bilik boleh nampak carpark Galleria Mall...

Di pakir bawah Galleria Mall...

Galleria Mall view dari depan..



Dlm Gallaria Mall...




4 Pics diatas semua dari hp HB sebab masa tu kita tak ikut...



Friday, July 1, 2016

# I'M BACK......BALI PT 1

Aduiii.....lamanya tak singgah kat blog sendiri...Malas to the max nama nya.....Nasiblah password masih ingat kalau tak..!

Tapi kan ...entah kenapa tiba2  hari ni tergerak hati nak melawat kawasan...terkejut juga walaupun lebih setahun takda update apa2, ada juga orang singgah kat blog kita. Terima kasihlah sudi singgah walaupun blog suram muram aja selama ni.

Okay.. intro pendek jak ya.. mari kita story mory pasal latest trip kita ke Bali...Travel yang dulu2 tu tak payah cerita lagilah dah basi sangat. Kita pun dah tak berapa nak ingat.

Plan ke Bali ni pun last minute...ehhh... taklah last minute sangat...lama dah berangan  tepi nak confirmkan tu yang mengambil masa.

Sebelum confirm date..kita dah enquire kat Tour agency tapi  kalau ikut full package eg. flight, tour, hotel & meals tu agak mahal...per pax about 2K++ kalau gandakan 4 ...koyak rabak poket belum lagi masuk poket money.  Nak flight murah ya ! ..tapi booking last minute ....so what do you expect!

After much consideration (!!!)  we decided to manage the trip sendiri..maksudnya arrange flight, hotel dan ground tour sendiri. Pening juga nak aturkan semua tu..nasib ada BFF di Jakarta yang tolong cari personal driver untuk kita. Dan dia jugalah yang bagi segala nasihat dan information dan dan....yang standby tunggu WA kita kalau ada apa2 masalah disana nanti. (Quote from her WA: My phone is always on standby for you...nangis tak baca tu!!)  Thats why we are BFF walaupun jauh beribu batu!  Thank you dear..appreciate your help very much.

Lepas kira semua RM, nampak jauh lebih murah dari yang di sediakan oleh tour agency.
Tapi  tu lah kita terpaksa buat semua sendiri from A to Z tapi advantage nya kita boleh tailor make dengan cita rasa sendiri.  Pukul berapa nak berangkat ...nak pergi mana ...taknak pergi mana...makan dimana..yang petty2 tu lah. So berbaloilah juga.

Sebelum tu kita anak berank pegi buat passport...HB just renew tapi yang kita punya terpaksa buat baru.. entah berapa tahun dah tak pernah ke luar negara.  Last guna passport was way back in the 90s.  Semasa single mingle dulu2 selalu juga gi jalan2 nun jauh sampai ke Australia, Thailand, Medan/Lake Toba dan Singapore tapi semenjak dah berfamili kaki dah diikat sebab masih membela budak2 kecik. LOL!  Sekarang ikatan dan mula kendur..so faham2lah!

Lepas tu nak tukar currency...mula2 pegi Vivacity money changer..masa tu stok masih ada tapi kita tak tukar banyak sebab confident takda masalah dikemudian hari....tapi nak dijadikan cerita apabila dah dekat hari semua money changer yang kita pegi dah takda stock Rupiah sebab masa tu dah cuti sekolah ... terpaksalah mencari merata, semua pun sama takda stock ... nasib baiklah yang dekat Tun Jugah tu ada...hmmmm ..ramai juga orang Swak pegi Indonesia ya!... sampai habis stock Rupiah.

Masa Gawai eve kita balik juga kampung HB ... diaorang gather2 adik beradik.  Tapi tahun ni tak berapa meriah, tak macam dulu2.  Atau mungkin selepas kitorang balik mereka meriah!!.. sebab tenggahari 1st day Gawai kita dah chow balik Kuching.

Seperti biasa mak mertua ku bekalkan kuih2 Gawai.  Tiap2 tahun dia tak missed buat kuih penganan atau kuih jala sebab dia tahu orang bandar jarang dapat jumpa kuih ni. Kuih jala dia memang special, kalau dah start ngap satu... hisssh..susah nak berhenti...krap krup.  Kali ni kita bawa 2 plastic container..1 besar, 1 sederhana...yang besar tu kita isi sampai penuh (kita bukan tamak tau tapi mil yang suruh..) tapi pabila sampai rumah tinggal 3/4 penuh...itu bumpy road punya pasal .. habis pecah kuih ku.


Day 1  KUL-BALI
2nd June... flight pukul 11.55am transit di KLIA2 ...sampai airport terus cari makan sebab flight ke Bali lambat lagi.  Lepas makan pegi check-in baggage walaupun masih awal lagi, takut orang ramai (cuti sekolah kan!)  dan taknak lagi last minute macam dulu.

Flight dari  KL ke Bali pukul 5.55 pm,  3 jam so sampai Bali dah dekat pukul 9 malam.  Ada ke patut tempat duduk kitorang anak beranak asing asing...nasib my 2 kids punya seat bersebelahan...kita duduk seorang2 kat depan sementara my HB pula entah duduk kat mana.  Sebelah seat kita dua orang mat saleh so sebab rasa tersisih sangat kita malas nak order makan ...harap sampai Bali nanti bolehlah terus dinner.

Waktu Bali sama dengan waktu Msia so tak payah adjust jam di tangan.  Sampai airport cari our personal driver...orang ramai sangat...cari punya cari.. last2 jumpa juga.

Actually kalau guna teksi untuk ke hotel lagi murah daripada personal driver ambik kita.  HB telah tersalah buat arrangement dengan driver tu tapi takpa kira rezeki dia.

Kita dah booking Harris Hotel Kuta Gallaria... tak berapa juah dari airport...tapi sampai hotel dah pukul 10 malam...pas check-in semua ...duduk dalam bilik baru sedar belum makan lagi ..tapi HB dan budak2 dah makan masa flight tadi.  So kita turun bawah..harap2 coffee house hotel tu masih buka tapi hampa..mana nak buka dah pukul 11 malam diaorang dah tutuplah.  Di luar hotel pun nampak semua kedai yang berdekatan dah tutup lampu so balik tidur jak lah walaupun perut berkeroncong..

Ok ...sampai sini dulu... Part 2  akan muncul di kemudian hari. Chow lok..

* Panjang juga maknek ni menceceh ya....tapi kenapa sampai setahun tak nampak batang hidung!!??

                                             


                                          Nah...bagi teaser sikit dulu...nanti2lah kita sambung lagi...

Monday, April 27, 2015

#MAKAN...MAKAN DAN MAKAN LAGI.....

Selalunya apabila kitorang  makan luar tangan ni gatal sangat nak men-snap gambar makanan...dah tu lupa nak upload sebab jarang update blog..dah tu bertimbunlah gambar ni dalam file..nak delete sayang pula so kali ni uploadlah sebanyak mungkin lepas ni boleh delete yang bertimbun tu.
Ada gambar ingat-ingat lupa di mana dan bila masa saya ambik....takpa sekadar jamu mata.....tapi kalau tengah lapar tu nasiblah telan air liuk jak deng!



Yang atas ni paling latest...di Ling Loong Seafood Taman Kereta. Sampai sana kira pukul 5.30 petang hari Ahad...tapi orang dah ramai menjamu selera...awal juga orang Kuching makan malam ya!





Lama tak makan di Sushi King sebab nak cuba tempat lain....dan yang atas tu Black Pepper Udon...sedap tapi ciput saja.








Yang atas ni di Sanga Japanese Restaurant, ini ada cerita sendiri...dah berapa kali singgah kat tempat ni tapi selalunya penuh....baru sampai muka pintu waitress dah tanya..'Any booking' tapi kami tak putus asa..ehh lupalah pertama kali kitorang makan disini hanya kita tiga beranak saja...balik dari ambik my son sekolah kita singgah sini...Hb masa tu outstation.
So we plan to bring him here...dua kali kena turn away..tapi masih bersemangat lagi nak cuba so kali ketiga baru dapat...masa tu dah agak lewet so ramai customer dah balik, baru ada meja kosong. Huhhhh...puas hati sebab makanan kat sini banyak choice.
We know the trick now...either we come early or a bit later to beat the crowd.

Suka sangat ke makan Japanese food?...Taklah suka melampau2 tapi sekali sekala..tukar selera ....ikut mood.



Makanan atas tu masa my hb's aunty dari Perak datang rumah...yang homemade hanya Spageti Bolognese, yang lain semua tapau punya.
Aunty dia ini dah lama merantau di Malaya adalah berpuluh tahun juga...jarang balik kampung dan dah lama tak jumpa sanak saudara...hari tu kira mini reunion cum gathering untuk mereka sebab adik beradik my hb dua orang pun ada masa tu selain daripada saudara dari Kuching dan dari Sarikei.
Makanan semua di sediakan last minute sebab asalnya kita plan nak bawa aunty ni dengan anak dia  makan kat luar tapi tiba2 dengar ramai yang nak datang so tukar plan, gathering kat rumah saja..




Yang ni pula our favourite stop over apabila balik dari sekolah...singgah makan ABC special, chicken wing dan udang,keledek dan tahu goreng. Makan  ini saja dah kenyang tak payah makan nasi.
Nama kedai nya Boon Khai terletak di Jalan Wan Alwi dekat Choice World.







Ini pula few weeks ago di tHe Spring...tak tahu nak makan apa, so my son suggest Kenny Rogers walaupun belum lama haritu dah makan kat sini tapi oleh sebab dia request turut ajalah .
Saya tak sedar yang dia order one set 1/2 roasted chicken...biasanya kita order yang 1/4 chicken tu pun dah more than enough. Patut lah apabila order sampai saya ehh..kenapa besar sangat ayam tu..dia kata dia lapar dan nak share dengan daddy..tapi tetap tak habis. Apabila bil datang terkejut tengok yang dia punya harga RM34...Mak aii...patutlah serving besar giler....kalau habis takpa ni membazir saja.
Anak bujang tu mata saja bernafsu besar tapi tangki perut kecik.






Ini kali kedua kitorang makan di BBQ Korean di Plaza Merdeka...Serving dia macam mewah juga.




Fish Frenzy Cafe, same area dengan Boon Khai...off Jalan Wan Alwi....makanan mostly fish base...soup, goreng dan ada juga side dishes yang lain.  Tapi signature dish diaorang ialah fish soup...serving memang generous boleh share satu mangkuk dua orang...setimpal dengan harga yang boleh tahan juga. Boleh makan dengan  mee kosong, meehoon, kueh tiaw  atau nasi . Hari tu kita pegi masa breakfast Sunday morning ...kenyang. Ni dah repeat visit...1st time kita makan sini I was quite sceptical..fish soup ja pun tapi surprisingly terus tersuka...balik rumah cuba masak sup ikan...haha...boleh lah.



Di Batu Lintang Seafood...gathering dengan my ex-colleagues from MAF Finance...finance ni dah lama berkubur ...tapi ex staff ada lagi yang keep in touch sesama sendiri. Lama tak makan di sini...kalau tak silap maybe the last time I was here was in the 90s...tapi tempat ni masih sama tak banyak berubah.


Di Tarot Cafe...makan saja takda apa cerita...



Teringin nak makan karipap sadin...nasib baik datang mood rajin ...so dapatlah sepinggan. Ada lagi leftover buat frozen, bila nak makan senang...goreng saja.
Saya pelik kenapa tiap kali buat rasa dia selalu berbeza2...tak maintain. Hahah...takda quality control langsung. Takpa sendiri makan.