Saturday, March 28, 2015

# ON THE ROAD AGAIN: DESTINASI - BINTULU

Beautiful..taken when d sun was shinning & bright but it looks like nite..

On the road again....Yesss.. masa cuti sekolah yang lepas, we packed up our bags and head to Bintulu....Yayy..Yabidabidu...Bintulu here we come.

Yang diplan lain, yang terjadi sebaliknya...few months back dah angan2 nak cuti-cuti Malaya..but my son is suppose to sit for his piano exam in March or April tapi date tak confirm lagi..so taknak take d risk terpaksa tunda...nanti kalau dah booking semua tiba2 exam pula on the same date kan ke hancurs.

So bila hb kata diorang ada operation di Bintulu, so apa lagi  jom ikut..  Kali ni kita nak drive terus ke destinasi tak payah tansit semalam di Sibu sebab alang2...dari Sibu ke Bintulu hanya 3 jam. Estimate dari Kuching ke Bintulu 9 jam..(9 jam on the road..OMG)  Kitorang gerak on Sunday pukul 7.50am. Mula2  kata nak start pukul 7am tapi hi ho hi ho...last2 pukul 7.50am baru semua settle.  Hari pula hujan lebat semasa kitorang berangkat dari rumah...nervous juga sebab permandangan tak berapa jelas.  Tapi hujan hanya didaerah Kuching sebab tak sampai setengah jam kemudian cuaca terang menderang.

Kita hanya berhenti makan di RnR di Simpang Saratok, singgah untuk mengisi minyak di tiga buah Shell station di sepanjang perjalanan ...Siburan, di Betong dan di Selangau.

So betullah estimate kitorang..sampai di Bintulu pukul 5pm.  Sakit belakang tak payah cerita..walaupun tidak memandu.  Kali ini kita stay di Kemena Plaza Hotel di tengah bandar..(pasar lama nostalgic macam India Street & Gambier Street dulu2) busy area.

Malam tu lepas dinner di cafe hotel, kitorang tak kemana2...terus masuk bilik, rehat..semua kepenatan.

Next morning bila hb turun kerja..me and the kids put on our walking shoes dan terus venture out nak tengok apa yang ada di pasar Bintulu. Tiba2 terfikir, hehhehhe...sementara takda program tertentu apakata  pegi salon cuci rambut. Hahaha..kan!... tanya my doter...dia setuju..so ok..lets cari salon. Di  pasar ni...segala kedai sundry..kedai baju/bag ..jual sayur..Pub/karaoke/spa/rmh urut(ank ayam bersedai dikaki lima) semua ada. Warga asing pun ramai berkeliaran kat sini...dengar slanga mereka dah tahu. Ok back to my topic..then weol ternampak satu shopping complex kalau tak salah namanya City Point...dalam tu ada banyak salon...ground floor ada tiga ke empat buah tapi kitorang terus naik atas...nak survey dulu..and on the 1st floor sama juga ada 3 atau 4 buah lagi salon.  Semasa kitorang round tu ternampak dalam satu salon tu macam orang kita jak so oklah kita support sama bangsa...service dia?..  oklah no complain ..mungkin yang layan saya tu taukenio dia..friendly tapi dia tak cakap banyak,  apabila kitorang pegi bayar kat kaunter baru dia tanya...bangsa apa? ohhh.. lepas tu baru dia start tanya macam2... tapi kita tak lama kat situ. Harga service untuk 2 orang ?...rm38 dua ringgit less dari yang di Miri dulu.  Tapi takpa tolong business bangsa sendiri kan!

 Petangnya selepas hb balik kerja dia bawa kitorang pegi satu lagi shopping complex..alamak..apa nama ya!..1st World ke apa.. sorilah kalau salah. Selain daripada membeli makanan sikit...terbelilah pula sunglass..sebab lupa bawa dari rumah. Harga? almost double harga yang di Kuching.  Tapi dek kerana desperate, tutup mata je bayar. Ehh..lupa pula sebelum ke situ, kitorang pegi Tanjung Batu Beach..ada foodstall jual makanan & minuman..tengok orang  minium air kelapa macam sedap je...so semua pakat order air kelapa...RM4 satu...Adui..hampa sebab tak fresh or manis.

Untuk dinner kita tapao dari cafe hotel saja sebab coupon untuk satu bilik tu budget dia ngam2  untuk 4 orang makan. Kalau duduk dicafe, mestilah nak order air itu kena bayar sendiri... kalau tapao makan dibilik beli air diluar lagi murah.  Yalah  rakyat kita ramai terpaksalah pandai2 jaga budget...sebab kena duduk sana selama seminggu.  Tapi best juga makan dalam bilik lebih santai, kadang2 kalau order nasi ke nasi goreng atau mee/meehoon goreng diaorang bagi banyak, sampai tak habis makan...yang tahan, tak basi tu kita simpan boleh makan lagi. So selama seminggu disana tiap2 malam tapao...sampai tak tahu nak order apa lagi..leju nyawa.

Ok...sekian saja ya, nanti sambung lagi...kira next changelah... sekarang kita tengok pics dulu.

singgah di RnR di simpang Saratok..  
Sedap..my son repeat order on our return trip..
baru landing..



1st day...

2 days later...tempat tidur menjadi empat..

1st nite dinner...



Tanjung Batu beach





Our nightly tapaos..

Wednesday, March 11, 2015

# EXERCISE JANGAN TAK EXERCISE




Dah start exercise semula ....lama bercuti.   Sebelum Chinese New Year dah stop Zumba sebab ambik package 12 classes only...so terpaksa berjimat cermat...bukan apa.. nak beli yang unlimited, takut nanti masa CNY banyak kelas dicancel so sayang tak di fully utilised.

Tapi masa tu ada CNY promotion package for unlimted classes ...so beli satu sebab tak boleh beli lebih.  And last week baru start gunakan.

Kalau lama cuti nak start balik memang susah...malas melampau-lampau.  Tapi sekarang dah pick up slowly...selalu pegi morning session.  
Last week start...1st time pegi after almost 2 weeks rest...dah tu mengada-ada balun 3 session sekali. Ambik ko...balik rumah malam tu rasa nak peng...tapi next day tetap join morning session lagi.

Dengan umur yang dah berseries-series ni terpaksalah memotivatekan diri sendiri untuk bersenam...yang penting consistant.  Rasa malas tu tak boleh dilayan sangat...Nasib baik hb juga rajin bersenam but he's more into jogging and gym. Gym tu masa dia outstation.  Sekali sekala tu adalah  kita join dia jogging. Playground pun just a stone throw away.

Pernah sekali tu, a few months back, one Sunday afternoon...terasa nak pegi zumba...so balik dari zumba tu entah kenapa rasa berkobar-kobar pula nak jogging so ajak hb pegi....boleh 3 round.. sendiri pun hairan...energy rasa berlimpah-limpah  (LOL)...selalunya kalau jogging saja..satu round pun dah boring dan termengah-mengah tapi that day ... zumba + 3 round...Amazingkan!!  Yang peliknya  masa tu tak rasa penat...badan rasa ringgan jak. (mungkin kuat berpeluh sebab tu rasa ringan)

Tapi yang sedihnya berat badan tak turun-turun juga...maintain jak. Kita takdalah target berapa kilo nak turun tapi kalau dapat satu dua kilo dah happy sangat2.   Takpalah asal sihat..(pujuk hati sendiri).

Monday, March 2, 2015

# HARI KERAJINAN MELAMPAU....





FRUIT CAKE



OREO CHEESE CUPCAKE..

Last weekend datang kerajinan melampau....sampai snap gambar pun ala-ala step by step...LOL.

On Friday afternoon bersama my girl...ya dia tolong...kita buat Oreo Cheese Cupcake.  Cream Cheese tu beli dah lama..sampai tak ingat bila ...dan semenjak itu telah bertapa di dalam fridge, menunggu tuannya datang rajin. Dek kerana takut expire so terpaksalah merajinkan diri....

Nak buat apa ye! Sibuk mencari resipi di internet...sekejap nak buat steam cheese chocolate cake..cheese cake biasa atau pun cupcake ni.  Fikir punya fikir..oklah buat cup cake je...pilih yang senang.  Saya malaslah kalau yang complicated sangat atau pun banyak ingredients.  So dapatlah 10 biji...

Next day bangun tidur rasa bersemangat nak buat satu lagi cake..Steam Fruit Cake...bahan2 semua ada...so lets..

Selalunya saya boleh siap semua preparation dalam masa satu jam tapi yang mengambil masa ialah mengukus...yang ni lebih kurang 2 1/2 jam. Tapi yang bestnya kalau mengukus.. kita tak perlu risau cake hangus melainkan air tu kering sendiri barulah  steamer tu yang hangus.

First time buat  cake ni masa Christmas...sedap so bercadanglah nak buat lagi...berangan boleh simpan dalam fridge...bila rasa nak makan dah sedia ada ataupun kalau tetamu datang mengejut boleh lah hidang.  Cake ni tahan lama tapi terpulang jugalah....kalau isi rumah yang kuat melantak tu.. dalam seminggu dua boleh licin.

 Saya perasaan apa2 yang saya buat kali kedua atau seterusnya, rasanya tak akan sama walaupun ikut resipi yang sama.
Tahu kenapa?... kerana tangan ini gatal sangat nak menambah atau mengubah ingredients sesuka hati.
Tak terkecuali dengan cake yang ini. Tapi sedap tetap sedap walaupun ada manis sedikit.. .Dan tetap angkat bakul sendiri...Kahkahkah

Saturday, February 28, 2015

# JaLaN-JaLaN: MIRI PT 3

Weols berada  di Miri selama seminggu....sampai Sunday...left on Saturday. Tak pergi banyak tempat...sebab hb kerja..so terpaksa tunggu dia balik petang.baru boleh pegi jalan2... itu pun setakat drive disekitar bandar saja sambil mencari tempat makan.  Tapi kita tiga beranak ada jugalah jalan2 disekitar kawasan hotel tu masa hb kerja so sempatlah budak2 tu beli souvenirs.

Tak berapa nak ingat but I think on Tuesday morning lepas breakfast kitorang pegi gym...exercise kat sana selama lebih kurang sejam.. lecun juga baju...lepas tu bergegas turun ke bilik salin baju mandi (bukan salin baju dan mandi tapi salin swim suit..haha..takut ada yang terkeliru)...naik atas semula tapi kali ini menuju ke swimming pool.  Sampai disana tak ramai orang...satu famili anak beranak mungkin dari Brunei (dengar slang mereka dah dapat agak.)

Budak dua ekok tu memang seronok kalau dah masuk pool....so sementara menunggu mereka, sempat jugalah mak badak berendam sekali.  My son kalau dah masuk namanya swimming pool, memang susah nak keluar...kita dah mengigil tak tahan kesejukan tapi dia tetap berdegil taknak keluar.  Last2 saya pegi salin pakaian dulu tak tahan dah, tapi lepas salin saya balik lagi kesitu...tak berani nak tinggal mereka seorang2.  Sampai biru bibir, biru tangan, mengigil-gigil  baru dia pandai keluar dari pool dengan sendirinya...dah tu complain sejuk... Padan muka!

Next morning apabila terjaga dari tidur...badan dah rasa lain macam..rasa2 nak demam...kejap panas kejap sejuk....bila bangun dari katil nak pegi kebilik air tiba2 rasa mual nak termuntah...kepala dah terasa terhuyung hayang. Terpaksa tekup mulut takut tak sempat sampai toilet.

Habislah!  satu hari tak dapat bangun...nasib ada standby penadol.  Makan sikit roti untuk mengalas perut sebab nak makan ubat...tu pun masuk sekejap ja..lepas tu terkeluar balik. Bila dah telan ubat cepat2 baring takut2 terkeluar lagi....lepas tu tidur tak sedar diri, sampailah hb balik kerja petangnya.

Agaknya badan saya merajuk sebab tuannya rasa diri masih muda belia... lepas berpeluh2 bergym terus berendam dalam swimming pool (takdalah berpeluh2 terus terjun pool.. masa tu dah cool downlah)..! Badan ni memang manja sikit...terkena hujan ka, tidur lambat ka...mesti terus meragam kalau tak demam, sakit kepala. Memang biasa terkena tapi tuannya tak sedar-sedar lagi!

Malam tu terpaksa kuatkan diri keluar cari makan walaupun kepala masih belum stabil. Nak buat macamana...lagi dilayan lagi lah ia meragam.

The next few days takda apa2 yang menarik berlaku....sampailah hari Sabtu...kita packing sebab nak start our journey back to Sibu.  Sebelum memandu keluar dari Miri..hb kata mesti pegi The Grand Old Lady kerana tak sah datang Miri kalau tak singgah kat situ. Masa kitaorang sampai, muzium tutup so kita just jalan2 sambil ambik gambar...gambar telah ditepek diblog terdahulu.

On the way to Sibu singgah diBintulu, kira nak stop kejap for lunch tapi di foodcourt yang satu tu penuh...ialah masa lunch semua bertumpu kat situ so malaslah nak berebut.
Lagi pun kitorang taklah lapar sangat sebab pagi tadi dah heavy breakfast dicafe hotel.  So singgah diSupermarket beli makanan dan air.. takut masa perjalanan nanti budak2 atau bapak budak tu terasa lapar adalah makanan untuk mengalas perut..

Sampai Sibu kami terus menuju ke hotel Kingswood...terkejut melihat motosikal berkuasa besar bersusun di luar hotel..bukan dua tiga biji tapi ada berpuluh juga..cuba bayangkan dengan brooommm...brommmnya...dengan manusia yang berpakaian hitam...berjaket hitam...leather..lelaki, prempuan etc..etc...memang meriah.

Ohhh ....rupanya ahli2 big bikers ada conference atau perjumpaan diSibu..mereka dari Semenajung, Sabah, Sarawak, Brunei dan Indonesia...yearly event  untuk big bikers dan mereka stay di hotel yang sama. Ada yang datang dengan famili.

That evening masa kita pegi jalan-jalan di sekitar bandar tiba2 ternampak ramai orang yang berkerumun di  sebuah padang ditenggah2 bandar Sibu...disitulah berkumpulnya motorsikal berkuasa besar ni...macam2 program yang diadakan disitu, stage show, stall yang menjual souvenirs atau accessories motorsikal and the music was blasting from the loud speaker..havoc giler!

Kalau orang yang meminati atau fanatik big bike..(teringat pada my nephew yang sangat meminati big bike ) berada disini seumpama di candy store...puas menjamu mata...bermacam2 big bike ada....kita yang tak tahu apa2 tentang machine ni pun  kelabu mata tengok...kagum...semua best2..ada yang besar gedabak...agak2nya harga pun best juga ya!

Selepas puas pusing2 we walked back to our hotel...makan...mandi terus tidur...penatlah tu....dan kena conserve engery sebab esok ada six hours drive lagi sebelum home sweet home.

 Next morning bangun awal sebab nak pegi market.. nak tengok2 kalau ada apa2 yang menarik.  Oleh sebab hari tu hari minggu so ramailah penjaja yang bernaiga disitu....sayur kampung, sayur bandar, ayam, daging dan ikan semua ada.  Tapi yang menarik perhatian ialah cara mereka menjual ayam...ayam hidup dibungkus dengan suratkabar lama...bersusun ayam tu tenggah menunggu customer.  Kalau back home kita lebih suka beli ayam yang telah sedia disembelih, dibersihkan dan dipotong...tak kuasa nak mencabut bulu ayam tu...ahakkk...

Masa tu musim dabai so memang berguni-guni dabai yang baru sampai...tapi harga takdalah murah sangat.  Tahukan dabai memang favourite saya...so terbelilah beberapa kilo.

Masa kitorang check out dari hotel...hoiiii...meriah lagi bunyi brommm...brommm..sebab ahli big bikers ni pun hendak memulakan perjalanan balik ke negeri asal masing2.

Masa dalam perjalanan pulang ke Kuching adalah kita bypass bandar Sarikei, dan satu lagi pekan..dah tak ingat apa nama nya..pusing-pusing kat situ kejap ala2 sight seeing tapi tak singgah sebab malas nak keluar kereta ...cuaca panas.  Tiba di Kuching dah lewet petang sebab kitaorang tak drive laju2.

Okey itu sajalah karangan tentang road trip to Miri...harap2 kalau ada rezeki nak juga pegi lagi..bukan rezeki duit tapi rezeki masa hb pegi outstation coincide dengan cuti sekolah dan budak2 takda program lain.

Seronok jalan2 satu famili...Memories are made of these...








very colourful...walaupun..

Ps: Actually I took quite a lot of photos tapi apabila search tak jumpa mungkin terdelete...huhuhu..










Tuesday, February 10, 2015

# JALAN-JALAN : MIRI....PT 2

Sambungan dari cerita yang terdahulu....

Sampai Miri hujan renyei2....lepas check in ...rehet kejap, lega rasa dapat menghempas badan diatas tilam yang empuk...selepas 7 jam dalam kereta dengan sakit belakang semua ...this is heaven.
Dah puas rehat baru keluar cari makan. Tak berapa ingat mana kitorang makan...balik hotel masih lagi hujan.
 Hari pertama di tempat baru memang tak lena tidur...walaupun penat..mata masih terkebil- kebil..(saya saja ok..yang tiga orang tu tak sampai beberapa minit dah berdengkur)....Tak pasti pukul berapa baru terlelap....tahu2 dah pagi.

Bangun dari tidur nampak tingkap berkabus, hujan masih turun...kat luar masih gelap..Greatttt!  Yalah memang best kan kalau dapat ilek2 sambil bergolek-golek atas katil, tak payah terkecoh-kecoh serpeti kebiasaannya. Cuti kan?   Terkejut bila dapat tahu yang sesetengah tempat di Miri dinaiki air.  Kita duduk ditingkat 13 dalam hotel ditenggah2 bandar mana nak perasan diluar sana hujan ke  ribut ke! ...yang kita  dapat dengar hanyalah bunyi aircon .

Hb breakfast dalam bilik,  coupon untuk buffet di cafe hotel dia bagi kitorang tapi dua saja so kenalah  take turn...today me and my doter...esok bagi my son pula.
Selepas hb pegi kerja baru  kitorang turun bawah ...masa tu dah agak lewet so tak ramai orang...so dapatlah relax-relax sambil menikimati sarapan pagi.

Lepas breakfast kita jalan-jalan di sekitar hotel... misi nak mencari hair salon  sebab disitu ada sebuah shopping complax ...  nak cuci rambut sebab tak sempat cuci cantik2 sebelum berangkat hari tu. Mak aii!.. mahal giler...dua orang dia charge RM40...bukannya salon 5 star  ....dahlah kedai tu run down (buruk)...barang bersepah-sepah...kalau back home standard macam ni paling mahal pun RM10....tapi dah desperado... gasak je lah.  Malaslah nak cari kat luar, dahlah hari masih hujan, mana nak cari  bukannya kita biasa dengan tempat orang.

Pusing-pusing kat situ, takda apa sangat...yang ada hanya dua tiga buah kedai jual kain baju, kedai souvenir, kedai cd, mini market dan kedai makan.
Selepas lunch kita terus naik atas...lepak2 sambil tengok tv...yalah apalagi nak buat.. tunggu hb balik kerjalah jawabnya..

Nasib baik petang tu  sang matahari sudi nak  menunjuk muka ...cuaca cerah sikit so dapatlah kitorang pegi jalan2...1st stop di Esplande, tepi pantai yang tak berapa jauh dari bandar ...beautiful but unkempt ...agak kotor...sampah sarap bertaburan.
Oleh sebab kami sampai disitu agak lewet  so dapatlah melihat Sunset .....Spectacular...Awesome ..Sayang sekali di cemari oleh persekitaran yang tak diurus. Tapi ramai juga yang mandi manda kat situ.
At the other end nampak macam ada  private beach club mungkin kat situ pantainya bersih tapi dah pasti untuk members saja.

Lepas ke pantai kita just drive pusing2 di bandar Miri sambil mencari tempat makan. Dah kenyang baru balik hotel.  Dah one day gone....

Gambar yang last three tu diThe Grand Old Lady...kita orang pegi sana on the last day tapi tepek sekali disini sebab takut nanti malas nak cari dari album mana.






 









Sunday, February 1, 2015

# JALAN JALAN - ROAD TRIP TO MIRI....

Yang ini juga cerita basi...tapi takpa tak sakit perut pun kalau baca!

One Friday morning masa cuti sekolah bulan November lalu ...hb msg tapi tak berjawab, call pun tak berjawab....sebab masa tu I tengah berzumba dengan muzik yang boleh memecah gegendang telinga, mana nak dengar bunyi tepon.  Bila balik rumah baru check hp...ishhhh....ada missed call & msg. Oh...rupa-rupanya  hb nak tanya samada kitorang nak ikut dia pegi Miri...apalagi memanglah teruja sangat2  nak pegi jalan2...tak dapat pegi jauh, yang dekat pun kira okey juga dari tiada kan! Bila kita dah confirm baru dia suruh office buat booking hotel semua.

Ini pun keja last minute....esok nak berangkat malam ni baru berkemas segala.  Biasanya kalau hb pegi dengan colleague, diaorang akan berangkat awal pagi hari minggu....so sampai Miri selepas 12 hrs on the road...tapi kali ini sebab kitorang ikut so terpaksa start one day earlier iaitu hari Sabtu... transit di Sibu semalam, next day baru teruskan perjalanan ke Miri.   Taklah penat sangat.

Hari Sabtu tu kita start perjalanan kira2 pukul 11pagi ...kerana dah estimate sampai Sibu 6 hrs later. Budak dua ekok tu memang excited giler samalah dengan mak budak yang satu tu.

THROWBACK- 20 yrs ago pernah ke Limbang ikut jalan darat ..it  took us 2 days to reach our destination sebab kitorang pun  transit di Bintulu semalam. Masa tu pegi dengan my famili aka adik beradik, mak, auntie, anak buah dan ipar duai (hb not in the picture yet).  Kita pegi dengan dua buah kereta. My bro-in-law orang Limbang so kitorang pegi pun suka2 saja.  Memang seronok convoy ramai2 tak terasa penat. On the way to Limbang kita stop over di Brunei kejap....singgah di Jerudong Park ala-ala theme park diaorang....tapi sekarang Park tu dah arwah.


So back to the present... sampai di Sibu kira2 pukul 5 petang...terus check in di Kingswood Hotel...bestnya tempat ni kerana disebelah Sungai Rajang, the Mighty Rajang River.... sungai terpanjang di Malaysia.  Dari tingkap bilik hotel boleh nampak boat2 express bersusun ditepi wharf...bus station dan market juga tak jauh dari situ.   Malam tu sebelum dinner kitorang jalan2 di sekitar bandar Sibu, singgah sekejap di pasar malam..my son sempat terbeli jesey favourite dia...selepas penat berjalan barulah terasa lapar apalagi terus menuju ke cafe hotel untuk makan malam.  Sambil menikmati makan malam ternampak ada 2 majlis perkawinan yang di adakan di dewan hotel berkenanan... memang meriah malam tu.














Next morning selepas breakfast semua, terus kitorang mulakan  perjalanan ke destinasi terakhir iaitu Miri.
Perjalanan dari Sibu ke Bintulu memang seronok ..sebab di sepanjang jalan kita dapat melihat rumah panjang Iban...kiri kanan ada...memang panjang... ada yang lebih dari dua puluh pintu satu rumah. Hairankan!... saya yang asul usul dari Sarawak dan berketurunan Iban pun terpegun ala ala jakun urban*  melihat rumah panjang yang berderet-deret...ada yang masih berbentuk tradisional iaitu diperbuat 100% kayu (bukan rumah atas pokok ya!) dan ada juga yang telah di modenkan persis rumah terrace konkrit di bandar.
*Ini lah akibat dilahirkan  dibandar dan jarang sekali merantau ke luar daerah sendiri membuatkan seseorang tu ala2.... atau macam katak dibawah tempurung.

Saya cuba bayangkan mesti seronok tinggal di rumah panjang ni...sebab di kelilingi sanak saudara dan kaum kerabat sendiri
Tak terasa perjalanan yang jauh....sedar2 dah sampai di Bintulu.  Masa tu dah tengahari so singgah  untuk lunch.

Dari Bintulu ke Miri...sori to say memang bosan teramat dan terasa lama sangat perjalanan .....kenapa tak sampai2 lagi?  Sebab sepanjang jalan hanya ada kelapa sawit... tak ada apa untuk menjamu mata...atau mungkin sebab dah tengahari, perut dah kenyang .. mata mula terasa berat.
Tapi ..no..no...no tidur for me bila hb driving long distant ...ialah co-pilot konon ..sebab terasa macam saya yang driving kerana terbiasa kalau driving mesti alert tengok kiri kanan sambil menekan brek...dan sebab utama takut hb terlelap.

Tiba di Miri kira2 pukul 5 petang...check in Mega Hotel.

Oklah...sampai sini dulu...kalau rajin akan ada sambungan...Tungguuuuu...

Wednesday, January 28, 2015

# Lama menyepi......

Hoiiii...lamanya tak tinggal jejak kat sini...bukan tu saja...singgah menjengguk pun dah jarang2.  Kesian blog ni...sunyi sepi jak.  Dah nak sejuk beku.  Padan dengan tuannya yang malas tahap gaban.
Ni baru nak warm up...harap tak forzen lagi..
Banyak yang nak dibebelkan...so tunggu jak ...kita buat pelan-pelan.

Apa  sebab lama tak singgah diblog sendiri!!...Pc yang saya selalu gunakan rosak dikerjakan oleh anak bujang saya yang sorang tu...masa kejadian saya dan hb pegi dinner so diaorang dengan 2 lagi cousins dia jaga rumah sambil main games... entah apa yang diaorang buat kat pc tu...esok apabila nak switch on screen dah blank. Siap hb kata padan muka korang....takda computer dah....dia taknak hantar kedai repair....masa tu baru start cuti sekolah. So sampai sekarang  takda computer....ini pun saya pinjam laptop hb...So last week  saya pujuk hb suruh hantar gi repair sebab I nak guna untuk bank transaction.  Ini tengah tunggu kedai tepon suruh ambik. Entah apa yang rosak pula kali ni.




Ok tinggalkan dulu cerita pasal Pc rosak tu....buat sakit ati jak. So sekarang ni kita start buka cerita walaupun dah agak basi...takpa better late than never.


2014 kita buat open house masa Christmas..sebenarnya budak2 yang merengek nak celebrate... kata lama tak celebrate so terpaksalah last minute baru start buat preparation, berkemas, mengeluarkan pinggan mangkuk, gelas.....hahhhh...ni yang malas ni.....tapi takpalah semetelah mereka masih budak2...biarlah mereka merasa nak enjoy-enjoy.

Kuih kat atas tu semua kek tunjuk kecuali fruit cake...tu ja yang sempat dibuat.  Kek beli ni semuanya manis2..tak sayang gula ke diaorang ni...atau senjaga nak orang kena kencing manis.  Saya lebih suka buat sendiri....lagi senang nak control kemanisan nya...tapi tu lah dah last minute tak sempat....
Lauk pauk semua ambik catering....minta tolong kawan...suruh dia beli barang serta masak sekali...nanti kita just bayar dia...senang cerita. Dia masak agak banyak juga...atau mungkin tetamu tak berapa ramai...so banyak lagi leftover...so malam tu masuk dalam freezer...sampai harini masih ada lagi.,dua periok yang serdehana besar.

Dua tiga hari sebelum Christmas kitorang ada family gathering di rumah my mom...pot luck ..masing2 bawa makanan.  Present tak sempat nak beli untuk anak2 buah so ambik jalan mudah ( sebenarnya malas...malas nak pikir apa untuk sapa) bagi angpau atau boleh dipanggil Christmas gift...biar mereka beli sendiri apa yang mereka nak...tak membazir. Win-win situation kan!

New Year eve...macam biasa...kita anak beranak just pegi dinner...lepas tu balik rumah...buat hal masing2 sambil menunggu pukul 12 malam...pastu dengar bunyi mercun berdentam detum....pastu baru dapat tidur.
Hmmmm....dah Tahun Baru dah.....

                       Happy New Year 2015....Pray it will be a blessed year for all of us.

Update: Pc dah repair ambik last Monday....rm380 terbang....habislah lari budget bulan ni...siap warning budak2.. '.Don't touch the Pc '...Grrrrr.





Friday, October 3, 2014

#YEYYYYY......JOM KITA ZUMBA..




Terlaksana sudah impian nak berzumba..lama dah survey kat mana ada studio zumba yang berdekatan.
Pernah ternampak satu studio tak berapa jauh tapi buat saya jauhlah... kalau drive tak sampai 10 minit....tengok tu.. betapa Malasnya Makcik ni!

Tup tup last week ternampak sign board kat new row of shophouses yang dekat sangat2 dengan kawasan perumahan kita...kalau drive 3 minit je...(dah timing..memang confirm 3 minit)  Apa lagi excited terlampau...so on the way back lepas ambik my daughter, kitorang singgah sana untuk enquire tapi dammm...masa tu studio tutup tapi adalah no tepon dan ac FB yang diaorang letak kat pintu.

So next day dah boleh start...Hahaha...Siap balun package yang unlimited tu (promotion sempena opening studio tu)...boleh pegi anytime selama sebulan. First week tu pegi sekali je cos dah weekend, busy ngan family....but the next week iaitu this week...siap 2 sessi sehari.. pagi dan petang ..Kau mampu?? ...sampai seorang instructor tu tegur ' Wah...hebat...everyday u come'.  Ialah tu...kalau tak pergi rasa rugi....kan dah bayar...lagi pun 'new broom sweeps well' ... tengoklah nanti kalau dah lama sikit mesti start berkulat.

First class ...penat memang penatlah...berpeluh tak payah cakap...tapi macam tak cukup aja...I need more ..more pumping....more dos to keep my adrenalin high...Mungkin saya dah terbiasa jogging sampai nak terputus segala urat...sebab saya jogging seorang- seorang walaupun tak hebat mana..tapi saya selalu push myself to the max.. (keupayan sendirilah)....satu round dah rasa termengah-mengah.  So zumba rasanya relax sikit tak toture sangat but fun..yang penting Fun .rasa best juga...mesti enjoy punya!

Haraplah minat saya akan berpanjangan....but next month I nak slow down sikit...cos sekarang dengan 2 sessi sehari tu kadang kadang terkejar-kejar juga dengan masa...sebab lepas first session tu terpaksa rush home masak..beri anak makan lepas tu hantar dia sekolah. Kerja rumah lain banyak yang tertangguh. Takpa...pandai-pandailah nanti kita aturkan untuk kesesuaian diri sendiri.


P/S: rasa2 nak join 3rd session same nite tapi malu...nanti instructor tu kata 'Ehhh...mengada-adalah makcik ni.' kan!

Friday, September 26, 2014

# AJAL MAUT TAK MENGENAL USIA...


Sabtu lepas, semasa sedang sibuk berkungfu di dapur, tiba2 tepon rumah berbunyi...hb jawab.  Dalam sibuk tu terdengar juga dua tiga patah yang dia cakap...dapat agak siapa yang menalipon...macam ada berita tak baik...kaki tangan dah mula mengeletar...hb panggil terus pass tpon kat saya.


Betul pun sangkaan saya...kakak J yang call...anak saudara suami dia meninggal.  Budak tu pelajar di sebuah kolej di KL. Hari tu dia dengan seorang kawan dalam pejalanan ke Perak ...dan on the way kereta mereka telah terbabas...self accident...Anak saudara tu meninggal ditempat kejadian dan kawan dia masuk ICU..serius juga.

So petangnya saya, hb dan my daughter pegi ke rumah diaorang...kita kenal famili ini...same kampung.
Dari cerita yang kita dengar, budak ni ada tepon mak dia bagitahu yang dia nak ke Perak bersama seorang kawan, mak dia melarang dia pegi....tapi dia berkeras juga nak ...so dua tiga jam lepas tu mak dia menerima panggilan yang menyatakan anak dia accident...mana tak diaorang terkejut. Kawan yang driving tu sempat tepon cousin budak tu yang berada di KL sebelum dia pengsan.

Sian sangat2 melihat makbapanya  ... .dahlah budak tu anak prempuan sulong...dua adik lelaki di bawah dia. Dia memang rajin tolong mak dia business...dan harapan mak. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.

Kitorang memanglah terkejut..kalau orang yang dah berusia, dah tua ataupun sakit..taklah terkejut sangat. Ni tiba2 dapat berita yang tak disangka sangka...macam tak percaya je... pemergiannya terlalu awal.
Baru Raya tempoh hari kita jumpa dia...she's a very bubbly girl. Ingat my daughter pernah cerita semasa dia baru masuk Thn 1 di sekolah dan budak ni dah Thn 6 dia tolong beli kan anak saya makanan dari kantin...ialah my daughter masa tu kecik lagi..tak kuasa nak bertolak2 kat kantin.

Sekarang bukan yang tua saja yang pergi dulu tapi tak kira usia kalau masa dah sampai...

Takziah buat semua keluarga diaorang.

Tuesday, September 9, 2014

# LOVE...








                                                "LOVE..it is difficult for the undecided.
                                                 It is frightening to the fearful.
                                                Overwhelming for lovers.
                                                 But the winners are strong in LOVE."
                                                    
                                                                                  - Cecilia Meireles