Wednesday, August 27, 2014

# KUIH~~ KUIH ~~~......(baca 'kuih2' dgn lenggok orang jual kuih dari rumah ke rumah)

In my previous post I did mentioned that my 'cerewet about food' son offer to tapau the kuih pulut manis to school for his break. So here is the sambungan cerita..

The next morning:
Son : Mummy, I want to bring that kuih again today...can mummy pack in a few extras cos I wanna share with my friends.
Me: Ok..how many pieces do you want? 
No respond from son. So I put in 5 pieces into his food container.
Me: Is 5 pieces enough or do you want more?
Son: Hmmm...5 should be enough..

In the evening after he returned from school..
Me: Did you share the kuih with your friends?
Son: Yes, and my friends gave me money.
Me: Huhhh???...you mean you sell the kuih to your friends???(dengan muka terkejut!!)...I thought I told you to give your friends for free.
Son: No, I didn't asked them to pay...but they said " if we take the kuih we'll pay for it'.
Me: Next time don't ask your friends to pay ...just give to them.. Anyway, how much did they pay you?
Son: 20 cents each.
Me: Ohhh!!...Ok then.

Ada kena mengena ke title kat atas tu dengan cerita tadi???...Hahaha..suka suki je kan!


Tuesday, August 26, 2014

# OH MY SUNGLASSES....

Baru lepas blogwalking...sempat singgah di Borneolove.blogspot.com. dia tengah rancak promote sunglasses.. sebab tu tiba2 teringat one incident that happened  very recently..actually tak lawak mana pun but it make me feel like a stupido (at that time lah).

On the way home after picking up my daughter from school, I stop at a Shell Station to top-up the petrol.
So after putting the nozzle into the petrol tank I turned to watch the amount of petrol being pumped..but from where I was standing which was just a short distant away I can't see the amount clearly and I was wondering why it was so dark....So I asked my daughter who was sitting inside the car to signal to me when the amount reached RM50..Suddenly it strike me that I was still wearing my sunglasses...the moment I took it off .... WALLAAA.... everything looked so bright and sunny ...and from where I was standing I can see the digit from the machine ticking away very clearly.. as clear as the daylight. Hihihi...termalu sendiri! My darling daughter gelak guling-guling when I told her about it.

I have 2 pair of sunglasses... one in each car so I don't have to worry about forgetting to bring it where ever I go... Agree with you Puan Ida...chauffeur should have more than 1 pair of sunglasses.

The one I'm having is extra-wide fronts that are designed to sit over my regular glasses.






Monday, August 25, 2014

# ANTARA KUIH TRADISONAL SARAWAK...


Lama sangat menyepi...memang ada yang nak diblogkan tapi kemalasan melampau...nak buat macamana! Sebar je lah!

Nampak tak gambar kuih kat bawah tu..kuih tradisional ataupun kuih orang dulu-dulu...sekarang jarang orang buat..tapi masa kita kecik-kecik dulu ini lah antara kuih muih yang ada...dulu-dulu mana ada red valvet cupcake, macroon, cheese cake, palova dan sebagainya. Mungkin anak2 zaman sekarang tak pernah ataupun tak berapa kenal  kuih-kuih tradisional.

Kuih yang kat bawah ni nama nya Kuih Penyaram. Hari tu nampak kat FB ada orang upload recipi untuk kuih ni...Saya memang suka kuih ni... tengok recipi macam mudah je...so google survey resipi orang lain lepas tu baca comment followers diaorang...kalau semua comment positive kira betullah resipi tu...
Okey kita cuba try...jadi tak jadi tu belakang kira!

Singgah kat kedai dekat rumah, nasib baik ada jual gula apong...banyak pula tu...agak2 mereka baru restock so mesti masih fresh...kalau gula tu dah lama memang tak berapa rajin nak beli. Sebelum tu singgah kat TJ beli kuali kecik...hahaha...ambik ko... bersemangat sungguh nak start project membuat kuih. Bukan apa ada orang comment kalau nak buat kuih penyaram ni mesti guna kuali yang berwarna hitam baru dia menjadi...saya pun ikut... tapi kat kedai tu takda kuali hitam so beli saja kuali biasa yang kecik.. sebab hanya disarankan mengoreng satu persatu saja. So petang tu start project kerana adunan ni hendak diperam semalaman...esok baru boleh digoreng.

So next morning, dengan hati berdebar-debar...takut tak menjadi...startlah mengoreng...Fuhhh..Lega... sebab kalau ada gigi di tepi kuih tu maknanya menjadilah. Tadi tak semua comel-comel...ada yang tak berapa nak comel tapi rasa memang sedap...sebijik rasa ori dia..sori ehhh ..terlebih excited.
Tapi satu yang saya tak berapa berkenan sebab kuih ni meresap minyak....ialah orang sekarang semuanya health conscious kan!...ahhhh..takpa pejam mata je.. bukan selalu pun!



Kuih yang kat atas tu namanya Wajik...tu nama dalam bahasa baku...tapi kat sini seingat saya kita panggil pulut manis  (or famili kitorang je yang panggil macam tu??hmm..ok whatever...).

Hari tu beli gula apong peket besar lebih kurang sekilo...saya guna 1/2 kilo .. ada lagi tinggal 1/2 kilo..so pikir punya pikir .... nak buat apa lagi ye..tetiba teringat masih ada beras pulut...saya dah masak dua kali tapi masih ada berbaki lagi so okey next project kita buat pulut manis (sementara mood rajin masih mencanak-canak.)

Yang ni pun kuih orang dulu-dulu...sekarang ni masih ada orang jual tapi so far tak pernah makan yang sedap...selalu nya terkena yang keras dan terlalu manis atau pun senang cakap tak sedap langsung..biasalah orang business. Buat sendiri lagi berbaloi. Yang saya buat kali ni memang sedap, lemak tapi tak berapa manis..resipi sendiri ok! (jangan senyum sinis ya!) sebab my son yang sangat cerewet tentang makanan sanggup tapau dua keping sebagai bekal..dia akan makan masa rehat disekolah nanti...

Well what else can I say!!!

Thursday, July 31, 2014

#SELAMAT HARI RAYA...


Grilled chicken..



Salmon baked rice..

Hari pertama Raya macam biasa gi rumah kakak babysiter...pas tu pegi rumah kakak ipar dia, sebelah rumah aje dan juga rumah kakak dia kat depan.  Memang kita kenal jiran2 kat sini kerana me dulu pun pernah tinggal kat kampung ni. Kita hanya sempat ziarah tiga buah rumah saja tapi kenyang sampai ke petang...walaupun menu dekat2 nak sama...tapi tetap berselera...balik pun ditapau bermacam juadah oleh kakak babysitter.

Budak2 tu siap minta package 3 days 2 nites kat hotel California katanya. Anak bongsu kakak tu awal2 dah pesan mesti stay lama sikit kerana mereka berdua dah lama tak berambeh kat situ dan yang seorang lagi kakak dia siap beli baju raya sehelai seorang...almost tiap2 tahun baju raya mereka bertukar..



Hari kedua Raya hanya kami berdua saja kat rumah so malamnya dinner kat Colugos Bistro & Grill...dah lama berhajat nak try tempat ni...so finally termakbul juga. Makanan Western dan Indo..suka ambience nya dan makanan pun okok...so bolehlah pakai tagline 'will be back'!

Friday, July 18, 2014

# MY LI'L GIRL'S BIRTHDAY....




    








Alamak... terlupa pasal gambar ni....lama dah dalam draft...

Tanya birthday girl nak makan kat mana?....
Kejap nak Kenny Rogers...kejap nak Secret Recipe...tapi last2 end up di Sushi King

Kitorang pegi kurang lebih kol 5.30 lepas ambik dia dari kelas piano..
fikirkan kalau awal, we can beat the crowd....tapi hampeh..
sampai kat theSpring...aikkk...kenapa panjang sangat que depan Sushi King...dalam tu pun meja semua penuh....yang kat luar terpaksa tunggu kalau ada orang keluar baru boleh masuk...
so kitorang cepat2 join the que sebelum ia semakin panjang...
Ohhooo...rupanya ada promosi...tengok kat atas tu ...RM3 untuk semua pinggan sushi kat meja yang berpusing tu...tapi untuk members sahaja...so terpaksalah join jadi ahli...but its still worth it.

Tak boleh duduk lama sangat kat situ...ditetapkan 45 minit saja.

Sempat juga kitorang melantak sampai sepuluh pinggan...
elehhh...sepinggan sushi besar manalah sangat..tapi kenyang juga...
Harga termasuk air RM30++ untuk tiga orang....murah juga kan!
Selalunya kalau empat orang adalah seratus hinget terbang melayang.

Sebelum balik singgah di Secret Recipe beli kek...request dari the birthday girl..
oklah tak payah membaking..jimat masa

Wednesday, July 16, 2014

# FRUITS FROM OUR BACKYARD....



yang ni dah masak baru kena sembelih pagi tadi..

I took those pics a few weeks ago...from my backyard....that nite I was chatting with hubby (as always giving him our daily updates when he is away ) and he wanted to know whether the dragon fruits, sour sop and bananas has ripen ...so the next morning I purposely went to our back yard to snap these pics and upload on FB.. and that was also the last time I could use my Hp camera.

Selepas meng-upload gambar ke PC I terlupa nak keluarkan memory card....tiba2 bila teringat... Alamak... dah terlewet....sebab semua gambar kat dalam tu dah hilang...huhu...nangis tak berlagulah nampaknya.

Tak tau kenapa terjadi macam tu...ada ke kerana virus?? atau pun tersalah tekan terus terdelete semua (I ni kan tak berapa nak cerah IT)...kini terpaksa di format semula...habislah semua data kat dalam tu.



Terlupa pula nak snap gambar pisang...sebenarnya tak perasaan pun pisang dah berbuah...tapi belum masak lagi. Masak2 pun paling lama kena tunggu sebulan dua.

Wednesday, July 2, 2014

# WORDLESS WEDNESDAY...

                                                           CAFE-CAFE


 



 







Saturday, June 28, 2014

# MY SATURDAY.....

Pic ni takda kena mengena dgn apa yg I tulis kat sini...suka2 je..


How times fly...its already Saturday...been a hectic week...and hertic day too...woke up 6am early this morning .. have to be in school before 8am to collect the kids report cards and before that parents are supposed to attend a briefing at both schools.

My kids are in two different schools but on opposite side of the road...the briefing at my son's school starts at 7.30am while my daughter's starts at 8 am....since hb takda I was at lost macamana nak berada di dua tempat sekali gus.... stress juga terkejar kejar....so buat keputusan mana yang lebih penting...ok my daughter will be sitting for her PT3 this year so ini kena diutamakan...nak tahu juga apa yang terbaru mengenai exam PT3...so settle.

Lama juga taklimat yang diberi oleh Pengetua dan dua tiga orang guru ....jam 10 pagi baru tamat...so ambik report card lepas tu terus berkejar ke sekolah sebelah...my son dah tunjuk muka monyok...kerana lama sangat menunggu ...I risau juga takut guru kelas dia dah chow...tapi nasib baik cikgu masih menuggu  kat situ.

Pas selesai bermonolog dengan cikgu dia, my son terus ikut kawan ..diaorang ada program sendiri.. so kita berdua (my daughter) saja balik... perut pula berkerongcong so terus pegi lunch sebelum singgah membeli barang basah untuk dinner malam ni.

Pukul empat petang nanti ada kawan invite birthday anak dia...antar my daughter pegi dulu...sementara I gi ambik my son dari Boys' Brigade...pastu terus pi rumah birthday ni.

Hb pula akan balik petang nanti so selepas makan kat birthday party tu terpaksalah berkejar balik rumah untuk masak...penatkan?!!...tapi ada masa pula berblog..hihihi.... Adrenalin tengah high macam2 boleh buat...walaupun agak stress.



Update: tak payah masak malam ni...kakak tapau meehoon goreng, BBQ chicken wings & kuih muih..rezeki jangan ditolak...hihihi.

Wednesday, June 25, 2014

# WW...COMFORT FOOD













                                                    





Monday, June 23, 2014

# SUNDAY BREKKIE...

As usual.. after our Sunday morning service we head out to seach for a port for breakfast...biasanya port Sunday brekkie kitorang kat No 6, Jalan Song tapi kali ini kita tukar selera terus menuju ke Mcd sebelah Gaint @Tabuan Jaya.

Sampai sana dah ramai orang...rajin betul diaorang ni...awal2 pagi dan keluar rumah cari makan. Kita kalau tak kerana pegi Church service...hari cuti...jangan harap nak keluar cari makan di awal pagi.. lebih afdal tidur lama sikit atau pun guling2 atas katil (dahlah setiap hari weekdays terpaksa bangun subuh2 lagi) masak sendiri kat rumah...buat pancake ke...tuna sandwich ke...American breakfast ke..yang ada telur, sausage, baked beans dan bun..French toast ke...lagi selesa daripada makan kat luar. Budak2 pun suka boleh lepak kat rumah pakai pajamas.