Tuesday, April 8, 2014

# WAFFLE MAKER...



Dah lama jugalah dapat toy ni...tapi belum sempat nak masuk blog.... masa belek2 file tu terjumpa gambar ni so ingat nak masuk bloglah......sementara penyakit Malas belum datang menyerang lagi....

Punyalah  lama kita mencari waffle maker dikedai electrical dan di  pasar raya disekitar bandaraya Kuching...tapi tak pernah jumpa, sampailah satu ketika baru ternampak benda ni di kedai online...apalagi excited la nak order...Jangan tak tahu...inilah pertama kali kita berurusan dengan kedai online...selalu kalau barang electrical kita beli direct dari kedai ...senang... nampak depan mata  apa yang kita nak.

Waffle maker yang selalu kita lihat untuk kegunanaan commercial diperbuat daripada  iron tapi yang ini untuk kegunaan di rumah ...so kualiti nya biasa2 saja...  result pun tak berapa nak cun. Tapi ok jugalah dari tiada...lagipun dah lama mengidam nak buat waffle sendiri

Baru2 ni  masa jalan2 disatu mall ternampaklah pula benda bertuah ni.....Hissss....geram....masa kita mencari dulu takda sekarang bersepah-sepah pula...tapi mood untuk mewaffle sekarang pun dah tak seberapa...

Sunday, April 6, 2014

# APA BESTNYA PENANG WHITE CURRY MEE????


Dua tiga minggu yang lepas kecoh di FB kawan2 tentang Penang white curry mee. Siap tanya sesama sendiri dimana beli, tolong beli utk kawan, berapa harga etc.etc...

Hairan ..apa yang best sangat  mee curry tu..Sedap sangat2 ke?....It so happened the next day masa membeli belah di supermarket di TJ tiba2 ternampak  paket mee macam familiar je tapi tak berapa pasti ada ka ini yang sama seperti di FB tu? Memang curiouslah ...so capai satu bungkus, ada empat paket dalam tu...huhuhu....harga boleh tahan juga...tapi takpa...out of curiosity beli je. Bila  check FB...Penang white curry mee tu sama hanya brand dia saja yang  lain2.

Nak tau macamana rasanya? Oklah sedap juga...sebab ada santan dalam paket kecik untuk dimasukkan ke dalam mee semasa memasak...tu yang buat ia terasa lemak2...dan siapa yang suka pedas...this is for you.. memang berasaplah  . Makan sekali sekala bolehlah tapi kena ingat....ada santan tuu.

* Tadi pagi singgah di supermarket yang sama..ternampak harga dah naik beberapa sen..dan stock pun  banyak. HB tanya " nak beli ? tak payah...mahal".  For me .. lebih baik spend on makanan lain yang  berhasiat..macam buah-buahan....kan!!  So kita beli watermelon, strawberry (sebab ada weekend offer) dan dari market Stutong earlier on kita dah beli papaya, buah jambu air dan tomato. Cukuplah stock untuk seminggu ni.

Friday, April 4, 2014

# BERSANTAI DI RETREAT SBEU SIAR BEACH.....













Semester break yang baru lepas ...tak tau nak buat apa so pegi jelah ke Retreat SBEU di area Lundu. Dah lama planning nak ke sana tapi baru sekarang kesampaian. So first impression ...kira ok la....tak berapa ramai orang...mungkin masa tu weekdays. Tapi yang frustnya...setengah jalan...baru masuk junction Batu Kawa tiba2 teringgat...alamak tak bawa swim suit...arghhhh.....sememangnya tak adalah pandai swimmming pun tapi sekadar badak berendam je...hihihi...prasaan!!.

 Dari rumah adalah kira2 dua jam untuk sampai kesana...lagipun kitorang singgah makan dulu. Lepas tu singgah pula di junction jalan masuk ke kampung Lundu untuk membeli keropok. So sampai sana lebih kurang pukul 2 petang....nasib baik cuaca elok kerana dalam seminggu tu almost hari-hari hujan.

Semasa check in receptionist  bagitahu yang hari week days sepatutnya mereka tak sediakan dinner tapi oleh kerana kami telah mengambil package yang termasuk dinner diaorang akan sediakan juga khas untuk kitorang.

So that evening kira2 pukul 7 receptionist tu call..suruh pergi restaurant sebab makanan kitorang dah sedia.
Dalam restaurant masa tu hanya kita empat beranak saja. Dishes yang diaorang served...tengoklah pic kat bawah tu....penuh meja...kalau untuk 6 hingga 8 orang memang lepaslah. Selalunya kalau makan seafood di Kuching, order 3 atau 4 dishes termasuk miniuman..harga  pun lebih kurang dengan harga yang kitorang bayar kat sini... So memang berbaloi-baloi.  Ada left over lagi ( pic yang 1 hr later). ..memang dah tak larat so kita tanya waiter, boleh tapau tak....dia kata ok...


mewahnya hidangan....

one hour later...



The next day kitorang pegi beach tapi masa tu air surut so pantainya jauh ....nak main air pun terpaksa berjalan jauh....takut pula ...tenggah kita berjalan atas pasir tu air pasang dengan tiba-tiba, macamana....so tak berani ..


Add caption

Saturday, March 15, 2014

# TAK ADA APA CERITA.....




Dah lama tak meninggalkan jejak kat blog saya yang satu ni. Apa boleh buat...penyakit m+bz...ahaks!!...yalah tu ..bzlah sangat2! Tampah pula ada masalah teknikal sikit ngan lappy...sebab tu malas menjadi2..

Start tahun ni my son dah sekolah sessi petang..so dalam sehari tu paling minimum pun 3 trip ulang alik ke sekolah/tuition/music...ada hari tu pula sampai 6 trip (penat tak payah cakaplah)  dan bila timing tak cun (my daughter sessi pagi-masa balik tak menentu) terpaksalah dok tercongok dalam kereta sampai sejam dalam cuaca panas...aircon di switch off...bukan cheap skete ok!...tapi bila nampak jarum gas/petrol kat kereta boleh jatuh satu bar bila ON engine dan aircon serentak selama sejam WALAUPUN tak bergerak... Satu bar tu lebih kurang RM10+-... kalau dua tiga kali seminggu..cuba darap....tak kuasa beb... biarlah bersuana kejap..(mandi peluhlah tu!) ' pergorbanan seorang ibu dalam mengatasi kegawatan ekonomi masa sekarang'.. (chewah!!..sebiji mcm essay F5) kan.. !! Dalam seminggu tak kurang dari RM50 untuk isi petrol sahaja. Ni kena claim petrol allowance dari hb..samalah macam diaorang claim dari company!! hihi...

Bila hb ada, taklah teruk sangat...bolehlah gilir2 antar dan ambik diaorang..tpi dia pula selalu kena gi outstation..nak buat camna dah tugas. Nasib baik juga saya tak bekerja..kalaulah.....hmmm...tak tau camna nak handle situasi  ini.

Semenjak dua menjak ni memang setia depan TV, either Astro Awani, TV 1 or TV 3...ternanti2  berita terkini tentang MH370....suspen habis...bagaimana agaknya penghujung misteri kehilangan persawat MAS yang dalam  perjalanan ke Beijing ini... seluruh dunia sedang menanti ....dah masuk hari kelapan....walaupun banyak pertunjuk tapi masih tak jumpa.  Only the Almighty knows....







Tuesday, December 17, 2013

# HAPPY B'DAY MY LITTLE BABY (ehhh...dah bujang dah!..).

Hihihi...kek memang comot habis!!


17th December 2001, 12 years ago...1st day of Hari Raya ..kitorang hubby, myself and our little daughter seperti biasa pegi beraya di rumah kakak baby sitter ....masa tu saya memang dah sarat sangat2.. tunggu hari saja...walaupun doktor kata my Edd lagi dua minggu. Dengan hidangan penuh meja memanglah takleh control selera makan....melantak tak hingat dunia. Lepas makan kita balik tapi my daughter tinggal kat rumah kakak...dia memang selesa dengan keluarga ni siap panggil kakak yang jaga dia mak dan suami kakak tu bapak..dan abang2 dan kakak2 yang ramai tu.

Malam tu kira2 pukul 9 atau 10 ..masa tu dah nak masuk tidur...perut dah mula memulas...gosok minyak angin...pikirkan sebab siang tadi melantak seakan  so inilah akibatnya!...makin lama makin sakit ...semalaman tak dapat tidur...asal nak lelap ja terkejut...perut memulas (contraction)...sampailah the next morning....contractions makin kerap..so kira2 pukul 5 pagi ...memang dah tak tahan lagi...tapi tetap nak tunggu hari cerah sikit...kita ingat kalau pegi awal pun doktor tak da...so tunggu punya tunggu sampai pukul 6.30 pagi baru saya minta hubby hantar pegi klinik.

Walaupun jarak rumah dengan klinik tidaklah berapa jauh.. kalau bukan peak hours tak sampai 15 minit tapi saya yang rasa nak pitam menahan sakit....mendesak hubby agar memecut laju sikit....eiiii...lambat sangat....kenapa tak sampai2 lagi....waktu itu masih awal so tak banyak kereta...sampai dimuka pintu klinik memang rasa tak boleh berjalan...nasib ada nurse yang standby..diaoranglah yang tolong papah saya menaiki tangga ..sakit tak payah cakaplah...terus nurse tu periksa tapi dia kata belum lagi.. baru buka beberapa centimetre saja ...tunggu doktor...tak lama kemudian doktor datang periksa ...mereka terus tolak saya ke delivery room....doktor suruh tunggu lagi...laaa.... don't push yet...tapi masa tu doktor risau juga kerana tekanan darah dah mencanak naik....saya pun tak boleh control lagi rasa nak meneran...hubby kat sebelah pun panik tak tau nak buat apa....last2 doktor kata ok jangan control lagi boleh push....tapi masa tu walau macam mana saya cuba meneran tapi dah tak terdaya lagi...badan dah lemah....so doktor suruh hubby keluar dari bilik tu sebab its going to get messy...dia nak guna forcep. Reda je...asalkan dapat lepaskan diri dari kesakitan yang amat sangat.

Kira2 pukul 9.07am keluarlah buah hati mumi...berat 2.95 kg ....betapa leganya....tak ingat sakit lagi...masa tu hubby masuk balik.... saya tanya Boy or Girl? .. nurse yang tengah membersih baby tu tunjuk kat kitaorang tapi saya yang rabun asap dan tak pakai glasses tak berapa jelas ... barulah hubby begitahu..Boy...(kita ada scan sebelum ni tapi just nak kepastian saja) memang happy sangat2. Yalah, yang 1st dah girl...mestilah nak sangat sepasang..kan!

Saya dibenarkan keluar hari kedua tapi my baby terpaksa ditahan kerana terkena jaundice...lebih seminggu jugalah dia ditahan diklinik tu....

25th Dec 2001 Hari Krismas...kita tak ada sedia apa2, tapi ada juga saudara mara, kawan2 yang datang menjenguk....Hati memang sedih, sayu mengenang my baby yang masih diklinik. tapi doktor kata tak lama lagi boleh discharge sebab dah beransur pulih...

Dua tiga hari lepas Krismas barulah dia balik rumah.  That was our most memorable Krismas, walaupun tak sempat merayakannya tapi itulah Krismas present yang amat berharga buat kami sefamili...our Bundle of Joy.

Sekarang dah bujang dah....tiap kali membelek album ...rasa sungguh terharu melihat gambar2  mereka masa kecik ...comel sesangat  (in the eyes of the beholder ok!)....and I wish I can turn back the time....duhhhh...

Happy birthday my baby...mumi loves you very much. Mumi will always pray for your well being and your happiness..dan berdoa agar kamu menjadi orang yang berguna dikemudian hari. May the good Lord bless you and shower his blessings upon you. Amen.

Hari Raya 2003

Friday, December 13, 2013

# CHRISTMAS MOOD (Pt 1)......










Memang seronok window shopping sambil cuci mata kat KL sekarang...festive mood...tapi tak ingat dimana pics diatas tu di ambik...kitorang pegi 5, 6 buah shopping mall....sampai sana snap2 je ...dah tu apabila tengok balik gambar tak ingat mall mana satu ..semua decoration macam sama je....so senang cita tempek semua sekali .....dan antaranya ialah Midvalley, Gardens, Pavilion, 1Utama dan sekitar Bukit Bintang.

Meriah memang meriah....seperti kita kata tadi.. kitorang window shop yang lebih...dengan erti kata sebenar...look see look see....ada juga lah mencapai sehelai dua, seketul dua...tapi budget tetap budget jangan sampai terover sudah....kalau ikut hati memang nak rembat semua barang idaman kalbu tapi....haruslah berpijak di alam realiti....dan sedar diri.

Activiti kat sana...jalan2 sambil makan2...tu saja...tapi puas hati .... kepala kurang stress....happy dapat bersama famili.. tanpa our daily routine. Best kan!

Monday, November 25, 2013

# RITE OF PASSAGE...apa ke benda tu!!!



Hari Isnin lepas, walaupun dah cuti sekolah tapi terpaksa juga bangun awal ....siap sedia untuk meredah kesesakkan lalulintas....untuk apa! Hmmm..nak hantar my son pegi klinik Ibu Kota..untuk merasmikan yang dia akan menjadi anak teruna ...hihihi yelah tu... Faham tak?...yang selalu keluar tv atau suratkhabar..waktu cuti sekolah... budak2 yang kena sembur dengan air oleh bomba...macam gambar kat atas tu. Fahamkan!!!



Masa appointment pukul 8.30 pgi tapi kena tunggu sejam sebelum nama dipanggil. Oleh sebab daddy dia diluar kawasan terpaksalah kita yang penakut ni ikut temankan dia dalam bilik doktor ....semasa menunggu ubat bius tu meresap....dalam hati rasa nak cabut keluar dari bilik tu tapi apakan daya tak sampai hati juga apabila melihat wajah pucat anak mami itu...


Doktor  memang pandai distract budak2 ni dengan macam2 soalan sampai dia orang tak sedar operation minor tu dah selesai. Ada juga terdengar my son merengek kecil....makin nyilulah tulang som2 ku ini!

So dalam seminggu tu memang kita orang tak kemana-mana...takan nak tinggalkan budak tu seorang2 kat rumah...tapi weekend ada juga merayap gi Giant beli keperluan dapur.... Harap2  minggu depan dapat  balas dendam seminggu yang sangat boring itu....Shhhh...kitorang nak gi makan anginlah....tak jauh pun...masih dlm M'sia juga. Mood: excited...

Sunday, November 17, 2013

# HEADBAND FOR SALE....


Ni anak dara I punya hobi...lepas exam few weeks ago, dia kata nak buat headband untuk dijual...I tanya, sapa yang nak beli?...adalah...kawan2 dia. Ok..suka hati..dari buat kerja yang tak berfaedah...boleh juga dapat duit poket. So mumilah yang tolong keluarkan modal...takpa...budak dah minat!

Sebenarnya dah lama dia minat buat headband....tapi hanya untuk kegunaan sendiri...so kali ni terpaksalah kitaorang beli bahan banyak sikit. Lepas tu dia sibuk menyediakan stock, dengan inisiatif sendiri  dia belajar dari internet... ada jugalah mumi  tolong menolong apa yang patut. Mumi pun bukannya pandai sangat ...Well..we learn from trial and error.




Dia post kat facebook...adalah kawan2 dia yang order.... dia jual murah...ialah customer pun budak sekolah mana mereka mampu kalau mahal sangat...ada tu bayar instalment, ada yang minta discount....takpalah....kita faham. Dan satu kes pula sampai kini (dah cuti sekolah pun) belum habis bayer...nilah pahit manis yang terpaksa dilalui orang yang hendak berjinak2 berniaga tak kira business besar atau kecil...biar my daughter tahu bukan senang nak cari duit....bukan main tadah tangan saja.


Wednesday, October 16, 2013

Thursday, October 10, 2013

# PESTA PISANG...!!!



Hihihi....Pesta pisanglah sangat....setandan pisang ja....tapi untuk kami sefamili memang tak habis makan...sabab tu banyak by product dia. Ada juga bagi kat jiran sebelah rumah.... Pisang memang tak tahan lama....kulit pisang akan bertukar hitam dengan cepat walaupun isi nya masih boleh dimakan. So dalam seminggu tu terpaksalah buat macam2 kuih muih ataupun apa2 yang berasaskan pisang...tak larat dah nak makan pisang saja hari2...dan last sekali kopek kulit yang dah tak berapa lawa tu, isinya  masuk dalam tupperware lepas tu simpan dalam freezer...so bila nak guna, ambik keluar dan defroze kejap...lepas tu boleh diblender buat smoothies...memang laku sangat2...lagi2 tengah cuaca panas...Marvellous..

banana smoothies...


Pisang bakar ranggup walaupun tak berapa nak ranggup

popiah pisang sebelum digoreng...

setelah digoreng...

makan dengan ice-cream....


Lupa nak bagitahu.. pisang ni pisang embun...dari belakang rumah kitaorang...Hb yang tanam. Memang favourite saya. Tiap2 minggu pun saya mesti cari pisang ni dimarket...kalau ada pilihan memang saya akan pilih pisang embun...yang lain2 tu suka juga...macam pisang emas, pisang kelin..dan satu lagi...apakah nama nya...warna kuning bersih (pisang ada warna lain ke!!!) seakan akan pisang embun tapi takda bau...


Pisang ni banyak khasiat dengan vitamin, karbohydrate, mineral dan yang penting murah.....dan senang dimakan...hihihi...kopek kulit saja dah boleh ngap....tak macam dak nenas, apple, mango atau oren....ambik masa juga nak kupas...ini untuk olang2 yang ada penyakit  m.a.l.a.s. Dan my son memang suka makan pisang sebab ia lembut senang dikunyah.. (tu masa dia masih kecik lagi)....kalau bagi dia apple atau buah2 lain yang keras sikit memang dia tolak mentah2...itu dulu, kini dan .......???

Satu lagi kebaikan makan pisang ialah bagi mereka yang susah tidur malam, cuba try makan sebelum tidur...mungkin ada effect nya. Fakta ni saya ambik dari The Kitchen Table Book ....bukan saya tulis saja2...tapi kalau ikut logiknya...memang ia pun...kerana pisang sangat mengenyangkan..so kalau kenyang mestilah mata mula mengantuk.....kan...kan??

Kalau tak silap... rasanya saya ada buat kek pisang tapi tadi masa search gambar, tak jumpa pula..mungkin terlupa snap ataupun ada jari jemari yang terdelete...tak berapa nak ingat sebab ni cerita dua minggu yang lepas ..takpalah... semuanya dah selamat pun.