Thursday, August 28, 2014

# Untuk peminat Buah Dabai...


Yesss...Cara untuk 'masak' buah dabai yang paling senang dan ringkas.

1.  Cuci dan bersihkan dabai.
2.   Masuk dalam bekas.
3.   Simpan dalam freezer peti ais.
4.   Bila nak makan keluarkan dari freezer dan defroze saja.(kalau nak cepat, letak kat luar bawah matahari).
5.   Dah boleh makan.

Simple kan?

Mula2 bila HB syorkan cara ni....memang susah nak percaya...Ya ke.. tak pernah dengar pun!
Dia belajar dari kawan... so apa salahnya kita cuba try dulu. Tapi memang betul....menjadi.
Dan yang bestnya, buah dabai tahan lama kalau disimpan dalam freezer...tak payah buat jeruk.
Saya pernah cuba buat jeruk dengan merendam dalam kicap tapi tak berapa menjadi.




Baru keluar freezer..


1 hr later...dah boleh makan..




No comments: